Microneedling

Microneedling wordt ook wel collageen inductie therapie genoemd.

Bij microneedling worden duizenden microkanaaltjes gemaakt door middel van dunne naaldjes. De bedoeling hiervan is om in deze microkanaaltjes het natuurlijke wondgenezingsproces te activeren.

Meer informatie

Wat is microneedling

Door het zacht perforeren van de huid komen groeifactoren vrij die zorgen voor een massale migratie van fibroblasten naar deze plaatsen in de huid om nieuw collageen en elastine in de huid te gaan aanmaken.  Het is een natuurlijke anti-aging therapie en kan zowel tijdens de zomer als winter worden toegepast. De fijne naaldjes gaan gecontroleerd de oppervlakkige laag van de huid doorprikken met een diepte afhankelijk van de behandelde zone en doelstelling. Elke prik van de naald creëert een kanaaltje in de huid waarbij de vrijstelling van groeifactoren en cytokines wordt getriggerd. Deze zullen zorgen voor de heraanleg van nieuw collageen, nieuwe elastine en nieuwe bloedvaten om de huid te voeden.

Hoe werkt microneedling

Het kan gebruikt worden op elk type huid en is een effectieve behandeling voor fijne lijntjes, rimpels, losse huid, acné, littekens, striemen, alopecia, melasma en hyperpigmentatie.

In combinatie met actieve producten zoals vitamine A, groeifactoren, vitamine C en /of plaatjes rijk plasma (PRP) kan het effect belangrijk groter zijn.  Door het creëren van de microkanaaltjes kunnen producten met actieve ingrediënten veel dieper in de huid worden gebracht.
Vooral PRP kan hierbij extra effect induceren door de lichaamseigen groeifactoren in het PRP die een versterkende werking gaan hebben op de reactie die microneedling teweeg brengt.

 

 

Ons zorgtraject bij de Cegakliniek met microneedling

Voorzorg

Hoe de huid voorbereiden op microneedling?

Beste resultaten worden bekomen wanneer uw huid voor de behandeling voorbereid is met de juiste huid crème om maximaal de nieuwe vorming van collageen te stimuleren.
Vitamine A en vitamine C in uw dag en nachtverzorging zijn heel belangrijk.

De behandeling

Wanneer ziet u effect van uw behandeling?

Huidverbetering wordt zichtbaar na 3 tot 4 weken. De volledige cyclus van aanmaak van collageen en hernieuwen van de huid is een traag proces dat 10 tot 12 maanden kan duren. Dus na 1 behandeling is het effect niet onmiddellijk zichtbaar. Het beste resultaat wordt bekomen na 4 tot 6 behandelingen. 1 jaar na 4 tot 6 behandelingen is bij weefselonderzoek een toename van 140% collageen in het epidermis en tot 400% in het dermis te zien.

Er moet minstens 4 tot 6 weken tussen 2 behandelingen zitten.
Beste resultaat ziet u na 4 tot 6 behandelingen.
Microneedling kan ook met lasergenesis aangevuld worden.

Nazorg

Wat is belangrijk na behandeling?

Onmiddellijk na de behandeling kan u roodheid verwachten die maximaal na 2 tot 3 dagen verdwijnt. De roodheid verdwijnt sneller na behandeling met vitamine K crème.

De volgende dag kan u terug aan het werk doch make-up en andere producten aanbrengen op de huid kan u best vermijden in de eerste 24 u na behandeling, omdat dan de kleine gemaakte kanaaltjes in de huid nog moeten sluiten. U mag de eerste 3 dagen geen producten gebruiken met glycolzuur in uw verzorging.

Veel voorkomende vragen rond microneedling

 • Algehele huidverbetering
 • Fijne lijntjes
 • Grove huidstructuur en poriën
 • Littekens(acne)

 

Alle huidtypes en zelfs mensen met donkere huidskleur komen in principe in aanmerking.

Wanneer u een actieve infectie hebt in de te behandelen zone.
Als u een voorgeschiedenis hebt van keloidvorming of hypertrofe littekens.

 • Gelaat

 • Hals

 • Decolleté

 • Handen

 • Littekens op het gehele lichaam

Wanneer u een hematologische aandoening hebt met te lage bloedplaatjes. Als u een oncologische aandoening hebt en uw bloed niet geschikt is voor deze behandeling.

Afhankelijk van uw specifiek huidprobleem kunnen diverse actieve stoffen in de huid gebracht worden via microneedling

 • Vitamine C
 • Hyaluronzuur
 • Glycolzuur
 • Retinol
 • Glutathion
 • Tranexaminezuur
 • PRP