Botox

Botox is één van de vele mogelijkheden om rimpels te behandelen. Het is belangrijk om goed te begrijpen welke rimpels botox kan oplossen en welke niet.
Er zijn 2 verschillende types rimpels. Er zijn dynamische rimpels en statische rimpels. Deze 2 soorten rimpels vereisen een andere aanpak van behandeling.

Type rimpels

Dynamische rimpels

Dynamische rimpels worden veroorzaakt door spierbewegingen zoals wanneer je lacht of fronst. De meest voorkomende dynamische rimpels zijn kraaienpootjes rond de ogen en lijnen op het voorhoofd of tussen de wenkbrauwen.

Botox of botulinum toxine verlamt tijdelijk de spieractiviteit, ontspant de spier en verhindert daarmee rimpelvorming. Het kan dynamische rimpels volledig oplossen waardoor je terug een jeugdiger uiterlijk krijgt.

Statische rimpels

Statische rimpels worden veroorzaakt door verlies aan elasticiteit en collageen in de huid of door roken en zonschade. Door verouderen met verlies aan collageen en elastine wordt de huid dunner en droger. Het silhouette van je gezicht verandert door volumeverlies. Ook “krimpt” je schedel bij het ouder worden door botverlies waardoor je eveneens volume verliest en overschot aan huid lijkt te krijgen.

In dit geval zijn andere behandelingen dan botox meer aangewezen.Belangrijk is om terug het volume op te bouwen en het verlies aan collageen en elastine te herstellen.

Het hernieuwen van de collageen en elastinevezels in de huid kan door middel van laser genesis waar via laser de heropbouw van deze vezels wordt gestimuleerd. Ook via PRP injecties al dan niet met hyaluronzuur kunnen de stamcellen om deze vezels opnieuw aan te maken lokaal worden ingebracht waar nodig of veralgemeend via microneedling . Daarnaast kunnen volumedefecten worden opgevuld met fillers of eigen vetweefsel naar gelang de plaats en grootte van de nood en gewenste duur tijd van het volume effect.
Met ablatieve laser technieken kunnen selectief echt diepe rimpels worden aangepakt met een duidelijk jeugdigere huid na een “downtime” oftewel hersteltijd van 3 tot 7 dagen afhankelijk van de gekozen techniek. Lees meer hierover onder het luik laser op deze website.

Ons zorgtraject bij de Cegakliniek met botox

Afspraak

Botox injecties worden pas ingepland na het opstellen van een behandelingsplan. Bij dit behandelingsplan wordt uw gezicht in kaart gebracht en worden foto’s gemaakt om de vooraf bestaande toestand vast te leggen.

Bespreking - voorzorg

Een stappenplan wordt opgemaakt naar uw nood en wensen. Indien uw wensen niet realistisch zijn kan er afgezien worden van verdere behandeling. Voor de behandeling met botox wordt u ook de prijs hiervan meegedeeld. We werken met een prijs van gebruikte eenheden Botox en niet met een behandelingszone.

De behandeling

De injectie zelf is vrij pijnloos en gebeurt met een speciale naald hiervoor. Lokale verdoving is hiervoor niet noodzakelijk. Het is een quasi onzichtbare naald
Er wordt gestreefd naar een maximaal natuurlijk resultaat.

Het effect van de behandeling begint u te zien na 48 u en is maximaal 14 dagen na de injectie. Het effect blijft 3 tot 6 maanden. Hierna kan de behandeling herhaald worden.

Nazorg - na de behandeling

We adviseren u om de behandelde spieren actief te gebruiken en veel aan te spannen. Dit door veel te fronsen of uw ogen samen te knijpen. Door het aanspannen van de spieren blijft het resultaat mogelijk langer.

Worden rimpels erger door het gebruik van botox?
Hiervoor moet je zeker geen angst hebben. Botox werkt zelfs preventief naar het ontstaan van nieuwe dynamische rimpels die zouden optreden zonder gebruik van spierontspanners.

Veel voorkomende vragen rond botox

Er zijn weinig tot geen nevenwerkingen te verwachten. De eerste 2 uren na de behandeling mag u niet gaan liggen of slapen.
Ook mag u de eerste uren na de behandeling niet wrijven op de injectieplaatsen.

Direct na de behandeling mag u niet sporten of in de sauna noch zonnebank gaan.

De eerste 1 à 2 weken na botoxbehandeling raden we gezichtsbehandeling bij de schoonheidsspecialist af.

Tussen 2 weken voor en 4 weken na een ooglidcorrectie is het gebruik van botox af te raden.

Ook in geval van overmatig zweten van oksels, handen en voeten kan botox een oplossing bieden.

Eveneens migraine kan hiermee worden behandeld doch dit valt niet in de specialisatie van onze praktijk en hiervoor verwijzen we u naar een neuroloog.

Hiervoor moet je zeker geen angst hebben. Botox werkt zelfs preventief naar het ontstaan van nieuwe dynamische rimpels die zouden optreden zonder gebruik van spierontspanners.