Cosmeceuticals

In belangrijke mate wordt de manier waarop we verouderen bepaald door ons DNA, door onze genetica. Dit stukje kunnen we spijtig genoeg niet veranderen. Wat we wel kunnen beïnvloeden zijn de externe factoren die zorgen dat we het verouderingsproces versnellen.
Denk maar aan een gezonde levenststijl, stoppen met roken, alcohol gebruik beperken. Onze levensstijl en omgeving zijn enorme factoren die mee bepalen hoe we er uit zien en naast de geprogrammeerde veroudering via onze genetica, de belangrijkste oorzaken van huidveroudering.

Oorzaken van huidveroudering

Externe oorzaken

De Zon

80 % van de zichtbare tekenen van huidveroudering worden veroorzaakt door zonlicht.  Zonlicht bestaat uit UVA, die zorgt voor huidveroudering en uit UVB die zorgt voor huidverbranding. Deze stralen kunnen diep in de huid doordringen waardoor ons huid DNA beschadigd wordt en er schadelijke vrije radicalen ontstaan die collageen afbreken. Bij te veel zonblootstelling ontstaat er een huid die zich niet meer kan regenereren en beschermen. Hierdoor ontstaan fijne lijntjes, rimpels, pigmentvlekken en een uitgezakte huid.
Met andere woorden is een goede bescherming tegen die schadelijke zonnestralen steeds noodzakelijk willen we huidveroudering voorkomen. Niet enkel tijdens de zomermaanden, maar het hele jaar door zijn deze stralen er en kunnen de huid die wordt blootgesteld eraan aantasten. Vergeet hierbij ook niet de handen te beschermen, waar veel mensen hun echte leeftijd verraden.

Glycatie of suikerschade

Suiker is een boosdoener op menig vlak voor het lichaam, maar zeker ook voor de huid. Overtollige inname van suiker zorgt voor accumulatie van suikermoleculen die zichin verwerkte vorm nadien gaan binden aan eiwitten (Advanced Glycation End Products of AGE’s). Een stabiele bloedsuikerspiegel en het vermijden van langdurig hoog suikergehalte in de bloedbaan is de voornaamste preventie van het optreden van deze AGE’s. Het ontstaan ervan is immers geen omkeerbaar proces. De gevolgen van glycatie voor eiwitten zijn groot. Wanneer de eiwitten versuikerd zijn verliezen ze bepaalde eigenschappen en heeft dit ingrijpende gevolgen voor de stofwisseling en celfuncties. Deze AGE’s kunnen zich gaan hechten aan collageen en elastine en er treedt een verharding op van deze vezels waardoor ze hun goede werking verliezen. Het gevolg is een minder elastische huid en een verminderde stevigheid van de huid.

Moet je dan alle suiker in voeding vermijden? Nee , maar wel zoals alles ben je best matig met je suikerinname. En kies je best voor suikers met een lage glycemische index. Dit wil zeggen suikers waarbij de bloedsuikerspiegel niet te fel stijgt en een stabielere curve vertoont.

Schade door vrije radicalen

Vrije radicalen zijn moleculen die een nog niet gebruikte mogelijkheid hebben om zicht te binden en die zich daardoor vrij kunnen hechten aan een andere molecule en daar schade kunnen aanrichten. Vrije radicalen zetten gezonde cellen aan tot abnormaal gedrag. Wanneer ze schade veroorzaken noemen we dat oxidatieve stress. Oxidatieve stress ontstaat wanneer er te veel vrije radicalen aanwezig zijn of wanneer deze stoffen zich op ongewenste plaatsen in het lichaam bevinden. Houdt deze oxidatieve stress langdurig aan kan dit hart-en vaatziekten, kanker en schade aan het zenuwstelsel veroorzaken. Naast lichamelijke veroudering zorgen ze ook voor huidveroudering.

Via levensstijl en omgeving worden we dus blootgesteld aan vrije radicalen, denk maar aan make-up, alcohol, medicatiegebruik, roken, verontreinigde lucht, UV straling en stress. Inname van verkeerde voeding rijk aan vet en suiker verhoogt eveneens het vrijkomen van vrije radicalen in ons lichaam. Ook bij bepaalde ontstekingsreacties in het lichaam worden vrije radicalen gevormd. Voor een stuk worden deze opgevangen bij een gezonde levensstijl door antioxidanten die we via gezonde voeding innemen. Vitamine E, C, betacaroteen en zink zijn hier belangrijke actoren in.

Wanneer er dus meer vrije radicalen zijn dan antioxidanten treedt celschade op. Zo raakt de huid overbelast en kan ze zich niet adequaat beschermen tegen nieuwe aanvallen van vrije radicalen. Hierdoor raken steeds meer cellen aangetast, collageenmoleculen verzwakken, cellulair DNA kan veranderen waardoor celvernieuwing en huidvernieuwing moeilijk wordt en de huid uiteindelijk gaat verzakken en verrimpelen.

Specifiek voor de huid is er extra blootstelling aan vrije radicalen door vervuiling via uitlaatgassen, sigarettenrook, ozon en andere luchtvervuiling. Daarnaast zorgt UV licht voor vrijstellen van vrije radicalen. Ook blauw licht van schermen(GSM/computer) lijkt qua golflengte sterk op UV licht en kan hyperpigmentatie en schade veroorzaken.

Cosmeceuticals die zorgen voor preventie en behandeling van huidveroudering

Cosmeceuticals zijn producten die zich bevinden tussen cosmetica en farmaceutica. Er is geen speciaal statuut voor cosmeceuticals noch wetgeving doch richten cosmeceuticals zich vooral op actieve bestanddelen in bepaalde concentratie en vermijden ze de aanwezigheid van nutteloze ingrediënten.

Het zijn producten met een hogere concentratie hyaluronzuur, vitamine A, C , B5, E ,  glycolzuur, polyfenolen en andere actieve stoffen die gericht zijn op anti-aging, pigmentatie, structuurverbetering en huidverstrakking of litteken- of acnébehandeling.

Hyaluronzuur

Hyaluronzuur is een stof van nature aanwezig in de huid die erg goed vocht kan vasthouden. Het houdt de huid soepel, veerkrachtig en in balans. Het heeft een hygroscopisch effect wat wil zeggen dat het vocht onttrekt uit de omgeving. Als je ouder wordt, verliest de huid de eigenschap om goed de vochtbalans op peil te houden.

Hyaluronzuur kan op verschillende manieren in de huid worden ingebracht om deze te gaan versterken.

Intracutaan via hyaluronzuurinjectie (fillers)
Transcutaan via oppervlakkige huidinjecties ( via microneedling)
Percutaan via hoog gedoseerde hyaluronzuur creme.

Vitamine C

Vitamine C is belangrijk in de vorming van collageen. Enerzijds helpt het bij de stabilisatie van de collageenmolecule, anderzijds zorgt het voor een betere genexpressie van collageen. Collageen zorgt voor de stevigheid en elasticiteit van de huid. Collageen en dus voldoende vitamine C zorgen ervoor dat de huid jong, soepel en stevig blijft.

Ook is vitamine C een anti-oxidant. Het helpt de huid zich te beschermen tegen invloed van vrije radicalen. Vrije radicalen zorgen voor vroegtijdige tekenen van huidveroudering, maar vitamine C neutraliseert deze waardoor de huid beschermd wordt. Naast vrije radicalen stimuleert vitamine C ook de keratinocytdifferentiatie of het celvernieuwingsproces. Dit is een natuurlijk proces waarbij de huid nieuwe cellen aanmaakt. Deze nieuwe huidcellen migreren naar de bovenste huidlaag en vormen daar de buitenste hoornlaag. Deze hoornlaag vormt een intacte en compacte huidbarriere die ons beschermt tegen microben, virussen en vervuiling van buitenaf. Vitamine C zorgt dus voor een gezonde huidbarriere.

Vitamine E

Vitamine E  maken we niet zelf aan maar moeten we via voeding opnemen. Veel vitamine E vind je onder andere in groenten, plantaardige olie, granen en noten. Het is een essentiële vitamine voor de huid. De vitamine komt via de talg in de bovenste huidlaag terecht.
Vitamine E zorgt dat je huid minder snel verbrandt, en het maakt in combinatie met vitamine C pigmentvlekken lichter.
Het versterkt eveneens de barrierefunctie van de huid. Ook zorgt het ervoor dat andere werkzame ingredienten in huidverzorgingsproducten dieper in de huid kunnen komen om daar goed hun werk te kunnen doen.

Vitamine E is niet zomaar toepasbaar in cosmetica. Het is gevoelig voor licht en zuurstof en moet dus echt goed verpakt worden om werkzaam te kunnen zijn. Als je op zoek gaat naar een crème met vitamine E moet je de potjes dus echt laten staan! Daarbij komt dat niet alle vormen van vitamine E even effectief zijn. De meest werkzame vorm van vitamine E is alpha-tocopherol. Omdat dit ingrediënt erg instabiel is worden er vaak esters gebruikt. Helaas zijn deze verbindingen minder werkzaam of soms zelfs helemaal niet werkzaam. Daarnaast is de concentratie uiteraard ook belangrijk. Er moet minstens 0,5% vitamine E aan een product toegevoegd zijn en het moet dan dus wel gaan om alpha-tocopherol en niet een ester ervan. Verder moeten er aan het product ook echt andere antioxidanten toegevoegd zijn om de werkzaamheid en stabiliteit van vitamine E te garanderen. Vitamine C en vitamine E zijn net als Gaston en Leo onafscheidelijk.

Retinol / Vitamine A-zuur

De anti-aging effecten van vitamine A werden eigenlijk per ongeluk ontdekt bij de behandeling van acné.

Een huidverbeteringsroutine is niet compleet zonder de toevoeging van vitamine A voor de nachtverzorging. Vitamine A versnelt cel vernieuwing. Het verbetert en stimuleert de collageensynthese van zowel type I als Type III collageen en helpt hyperpigmentatie te voorkomen.

Het mag enkel ’s avonds worden gebruikt omdat het geïnactiveerd wordt door zonlicht.

Het is belangrijk om het gebruik van vitamine A-zuur op te bouwen qua frequentie van applicatie als van concentratie, omdat deze werkzame stof te huid kan irriteren en anders het tegenovergestelde resultaat wordt bekomen namelijk huidveroudering.

Na het gebruik van vitamine A zuur kan de huid droger worden en gebruik je best een extra hydraterende crème. De huid wordt ook gevoeliger aan de zon door de jongere huidcellen en daarom gebruik je best een voldoende hoge SPF crème (SPF 50+ ) om je te beschermen tegen de zon.

Het optimale resultaat van het gebruik van vitamine A zuur is pas te zien 8 tot 12 maanden na gebruik. Als je na 4 maanden nog geen verschil begint te zien van het gebruik is de kans dat je er positief op zal reageren klein en kan beter gestaakt worden met deze behandeling.

Glycolzuur

Wat doet glycolzuur voor de huid? Er bestaan vele onafhankelijke wetenschappelijke studies die de effectiviteit van glycolzuur voor de huid aantonen. Het heeft een positief effect op hyperpigmentatie, huidveroudering en een droge huid.

Het zorgt voor exfoliatie en verwijdert dus de dode huidcellen. Op jonge leeftijd is hier geen hulp bij nodig doch vanaf 30 j wordt het voor de huid erg lastig om die dode huidcellen te elimineren en krijg je een opstapeling van dode huidcellen. Hierdoor krijg je een vale teint en neemt de kans op onzuiverheden toe. Door frequent deze dode huidcellen te verwijderen krijg je terug een frisse uitstraling en gladdere huid die beter in staat is vocht vast te houden. Ook pigmentvlekken worden aangepakt. Bij het gebruik van hogere concentraties > 15 % , stimuleert het de aanmaak van collageen en elastine. Ook versterkt glycolzuur de werking van antioxidanten in de huid. Door het verwijderen van dode huid kunnen andere huidverzorgingsproducten sneller worden opgenomen en beter hun werking kunnen uitoefenen.

Wel voorzichtig zijn met zonblootstelling na gebruik van glycolzuur gezien je jongere huid hiervoor gevoeliger is, doch dit is op te lossen met gebruik van SPF in de dagelijkse routine.