Oorzaken?
Veroudering van de huid ter hoogte van de oogleden treedt in vanaf ongeveer 40 jaar. De elasticiteit neemt af en de huid begint te zakken. In dit geval spreekt men van blefarochalasis.
Hoe zit een ingreep eruit?
Bij een blefaroplastie wordt het teveel aan huid en eventueel vetweefsel weggenomen. Deze ingreep gebeurt onder plaatselijke verdoving en duurt ongeveer 1 uur.
Hoe verloopt de ingreep
Afspraak
Tijdens de eerste consultatie wordt de ingreep besproken en de indicatie gesteld.
Voorzorg
Thuis:
Positioneer het hoofduiteinde van uw bed hoger en voorzie een coldpack of ijsblokjes in de diepvries. Doe gemakkelijke kledij aan die niet te warm is en verwijder make-up voor de ingreep
Medicatie
Belangrijk is dat u volgende adviezen rond medicatie respecteert. Deze zullen wij met u bespreken voorafgaand aan de ingreep.
De ingreep
Bij de ingreep wordt het teveel aan huid en eventueel vetweefsel weggenomen. Deze ingreep gebeurt onder plaatselijke verdoving en duurt ongeveer 1 uur. U mag gerust vooraf een licht maaltijd nemen
Nazorg - na de operatie
Onmiddellijk na de ingreep mag u geen wagen
besturen, zorg ervoor dat iemand u begeleidt of komt afhalen.
Coldpack
- Na de ingreep kunt u even uitrusten met een coldpack op uw oogleden. Deze krijgt u na de ingreep mee naar huis.
- Thuis legt u de gebruikte coldpacks terug in de diepvries om opnieuw af te koelen. U kunt ze tussentijds vervangen door eigen coldpacks.
- Breng steeds een dun doekje tussen de coldpack en uw huid aan.
- Het is volledig normaal dat er bloed aan het doekje blijft kleven.
Pijn
- Als uw oogleden pijnlijk aanvoelen, mag u een pijnstiller nemen bv. Dafalgan®, Paracetamol®,
Panadol® Zorg ervoor dat de pijnstiller geen aspirinederivaat bevat. - Vermijd hoesten, snuiten, persen en vooroverbuigen om bloedingen te voorkomen. Merkt u toch een toenemende blauwe zwelling, druk dan stevig met de coldpack gedurende een drietal minuten om de onderhuidse bloeding te stoppen.
- Ervaart u toenemende ernstige pijn, extreme zwelling of wazig zicht, neem dan contact op met ons
Veel voorkomende vragen rond ooglidcorrectie
Slaap gedurende 1 week met uw hoofd wat hoger; gebruik een extra kussen en/of zet het hoofdeinde van het bed hoger.
Gezwollen ogen
Uw oogleden zijn de eerste dagen gezwollen. Door de onvermijdelijke bloeduitstorting kunnen ze ook blauw verkleuren. Met een zonnebril valt dat minder op.
Droge ogen
Indien uw ogen wat droog aanvoelen (krassen,
zanderig gevoel) mag u vóór het slapen gaan wat Vidisic® ooggel in uw ogen druppelen (vrij
verkrijgbaar bij uw apotheek). Door de verdoving kan het zijn dat u het oog de eerste dagen niet volledig kan sluiten. Gebruik dan zeker deze gel om een wonde op het hoornvlies door uitdroging te voorkomen
- Na de ingreep worden kleine pleistertjes over de wonde geplakt. Deze mag u eventueel na de derde dag bevochtigen en verwijderen. Indien ze stevig vastkleven, kunt u ze best ter plaatse laten tot volgende afspraak.
- Dep na het verwijderen van de pleistertjes de wonde droog met een proper doekje. Indien u Isobetadine® heeft, mag u de wonde hiermee aanstippen om deze te ontsmetten.
- Na 1 week worden de hechtingen verwijderd.
- Indien het litteken na 2 weken harde puntjes zou vertonen, mag u het litteken op die plaatsen masseren met een crème (bv. Nivea®,…) op de vingertoppen. Het is normaal dat de littekens aanvankelijk lichtroze zijn gekleurd. Deze zullen verbleken na enkele weken.
- Vermijd de eerste 2 weken rechtstreeks contact van de wonde met water.
- Na 2 weken mag u zich terug maquilleren en de wenkbrauwen epileren. De oogleden voelen de eerste weken wat stijf of verdoofd aan.
- Na 1 week mogen contactlenzen opnieuw gedragen worden.
- Gedurende 6 maanden moet blootstelling aan de zon vermeden worden. Gebruik hiervoor een zonnebril en een crème met hoge beschermingsfactor (30 of meer).